Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua de Cluj
Anul şi data apariţiei: 30.09.2011
Tematica: mutarea romilor de pe Coastei-Cluj
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 2
Titlul articolului: Activiştii din Cluj protestează luni împotriva evacuărilor forţate
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/activistii-din-cluj-protesteaza-luni-impotriva-evacuarilor-fortate--75076.html


Mai multe organizaţii protestează luni împotriva situaţiei în care se află zeci de familii care locuiesc pe strada Cantonului şi în zona gropii de gunoi Pata Rât. 

Protestul este organizat de activişti Amnesty International şi Amare Phrala, care se întâlnesc luni în faţa Instituţiei Prefectului din Cluj--Napoca, confecţionează case din hârtie şi afişează fotografii despre evacuări forţate.

Aceştia înaintează o petiţie Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin care cer aducerea noii legislaţii româneşti privind locuirea în linie cu standardele internaţionale privind drepturile omului, inclusiv protecţia împotriva evacuării forţate, interzicerea segregării şi ajustarea criteriilor de acordare a locuinţelor sociale, astfel încât să beneficieze şi categoriile cele mai vulnerabile, printre care şi etnicii romi.

"Legislaţia şi practicile din România au rămas în acest domeniu cu mult în urma standardelor internaţionale privind respectarea drepturilor omului. Instituirea evacuărilor forţate ale romilor şi a ameninţărilor cu evacuarea forţată, observabile în România, perpetuează segregarea rasială. Intoleranţa şi prejudecăţile răspândite împotriva romilor, în combinaţie cu absenţa unei legislaţii adecvate privind locuirea, permit autorităţilor locale să evacueze familii şi comunităţi întregi, transformându-i în persoane fără adăpost, fără a fi sancţionabili", spun aceştia în petiţia înaintată ministerului.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.